Wilt u doneren voor Stichting "Cuba Adelante",

stort dan een bedrag op rekening

NL58 TRIO 0320338681

Schrijnende berichten vanuit Cuba

Mieke en Gerard Rutjens

Sint Gerardusstraat 30a 6034 SK Nederweert-Eind

KvK: 60683546

NL58 TRIO 0320338681

Black-outs in Cuba: beelden van Cubanen die in deuropeningen en trottoirs slapen, keren terug

19/05/2024 - 7:00 uur van Rosalia Quintana

Door Google vertaald.

 

De stroomstoringen in Cuba, die in de meeste provincies meer dan twaalf uur duren, blijven voor iedereen een beproeving en de beelden van de Speciale Periode zijn al teruggekeerd, waarin het gebruikelijk was om hele families Cubanen in deuropeningen, op trottoirs, in de straat te zien slapen. op zoek naar wat frisse lucht.

Volgens de burgerverslaggever van Santiago de Cuba, Yosmany Mayeta, is het in zijn Facebook

profiel de afgelopen dagen gebruikelijk om 's nachts "mensen buiten te zien slapen na de constante stroomuitval en hoge nachttemperaturen" in de bekende oostelijke Cubaanse stad .

“Het is beledigend, ze vermoorden onze kinderen en de hele bevolking langzaam, terwijl in andere gebieden waar de stroom niet wordt uitgeschakeld, bars de energie verspillen die anderen nodig hebben” of “Ik hield mijn kinderen om 11 uur slapend uit de deuropening tegen. 11:30 pm toen hij zin had om de stroom aan te zetten, omdat het tijd was om hem uit te zetten, maar niet om hem aan te zetten”, waren enkele reacties op de foto's van verschillende Cubanen met black-outs die in deuropeningen en trottoirs sliepen.

Deze beelden werden gebruikelijk in de jaren negentig, toen de zogenaamde Speciale Periode, zoals nu, black-outs het ‘dagelijkse brood’  (Cubaanse uitdrukking) waren en wat er was, waren eerder ‘bliksemschichten’, zoals nu.

En de situatie met de stroomuitval in Cuba zal op de korte termijn niet verbeteren, in ieder geval tot eind juni, zoals leidinggevenden van de Electrical Union  (UNE) en het Ministerie van Energie onlangs hebben benadrukt. Volgens hen garanderen ze de ‘zomer’, terwijl de Cubanen nu met hun kleintjes op trottoirs en deuropeningen slapen om dit probleem te verlichten.

“In Santiago de Cuba, op de 1e verdieping, had ik nog nooit zoiets gezien, ik heb het warm, maar ik ben op de 5e verdieping en het is verschrikkelijk om die mensen met lakens buiten hun huis te zien slapen, ze zien eruit als bedelaars en het is de hitte”, zei een andere inwoner van Santiago.

Dit weekend beloofde de UNE dat drie centrales zich zouden aansluiten bij de SEN, maar met minder dan 300 MW, iets dat niet veel zou oplossen als het tekort op het eiland dagelijks de 1000 MW overschrijdt.

Tekorten in Cuba: De regering vraagt ​​de VN voor het eerst om voedselhulp

29/02/2024 - 7.30 uur van Rosalia Quintana

Door Google vertaald.

 

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN bevestigde dat de Cubaanse regering deze week voor het eerst om voedselhulp heeft verzocht. Dit verzoek is het gevolg van de moeilijkheden waarmee het land wordt geconfronteerd bij het distribueren van gesubsidieerde melk aan kinderen onder de zeven jaar. Maar hij sprak ook over het tekort aan meel om brood te bakken op het eiland.

Op 28 februari herhaalden talrijke internationale media het verzoek van de Cubaanse regering om hulp van dit voedselprogramma van de Verenigde Naties, omdat zij geen melk heeft om aan minderjarigen te leveren.

Melkpoeder is te vinden op de zwarte markt van het eiland, maar de prijs bedraagt ​​in veel gevallen 40 euro per 350 gram, volgens de huidige wisselkoers van de euro, en dat maakt het ontoegankelijk voor de meeste Cubanen en ouders die dit voedsel nodig hebben.

Van de regerende partij geven zij aan dat de situatie in Cuba sinds de pandemie is verslechterd. De toch al precaire beschikbaarheid van basisproducten is nog verslechterd, en 80% van de Cubanen ontvangt niet veel van de essentiële producten op hun rantsoenkaart.

Cuba vroeg de VN voor het eerst om voedselhulp.

Basisproducten als tandpasta, zeep en hygiëneproducten ontbreken. Zelfs kippenvlees, olie en granen zijn lange tijd niet ontvangen.

Specialisten geven aan dat dit verzoek om voedselhulp aan de VN door Cuba een indicatie is van de ernst van de voedselcrisis op het eiland en dat de regering, zoals zij zo vaak verkondigt, voor deze problemen geen oplossingen in handen heeft.

Het WFP stuurt momenteel een dringende eerste levering melkpoeder naar het eiland, en er zullen naar verwachting meer details worden verstrekt over toekomstige hulp. Ambtenaren hebben nog geen details gegeven over wat er werd gevraagd in de oproep om hulp.

BLOKKADE VERSLECHTERT NOG STEEDS SITUATIE IN CUBA

 

Zaterdag 27 mei 2023 hadden we een bijeenkomst bij Anet, de Cubaanse ambassadeur in ‘s Gravenhage. Deze bijeenkomst was georganiseerd door haar om meer stichtingen, organisaties, en belanghebbende bij elkaar te brengen voor een eventueel samenwerkingsverband. Er waren ruim 20 personen aanwezig met diverse achtergronden. Anet, met medewerking van Isaura, opende de bijeenkomst door alle aanwezigen voor te stellen met hun doelstellingen. Natuurlijk kwam ook weer de blokkade aan bod. Mede door deze blokkade van de Verenigde Staten verslechtert de situatie in Cuba steeds meer. Doordat er voor veel landen sancties staan op handel met Cuba komen er steeds minder producten het land binnen. Alles verouderd en er zijn geen onderdelen voor reparatie. Cuba heeft weinig eigen producten voor handel met buitenland. Het toerisme komt nog steeds niet op gang na Corona, dit is normaal een grote bron van inkomsten. Elektriciteit valt regelmatig uit door het verouderde systeem maar ook omdat er weinig brandstof voor handen is welke deze elektriciteit opwekt. Ook, door het brandstofgebrek, is het binnenlands transport een probleem. Inmiddels is het plan in werking gesteld om het restproduct van suikerriet als bio-energie te gaan gebruiken.

 

Toch ook mag een Cubaan trots zijn.

 

Cuba heeft 3 eigen vaccins tegen Corona ontwikkeld. Hiermee hebben ze veel levens kunnen sparen. Veel Cubanen zijn leergierig en hun medische kennis is dan ook zeer hoog. Vaak word er medisch personeel uitgezonden naar andere landen om te helpen bij een epidemie. Ook voor Corona zijn er velen uitgezonden.

 

Door de blokkade weten de Cubanen al 60 jaar te overleven met de middelen die ze hebben. Er heerst geen wegwerpmaatschappij, wij zouden er nog iets van kunnen leren!

 

Netwerk

Doordat we diverse mensen hebben kunnen spreken is ons netwerk weer uitgebreid. Dit gaat van berichtgeving tot medische hulp op grote schaal.

 

Afsluiting

Na de lezing, we hadden het al geroken, had Anet weer een heerlijke Cubaanse maaltijd verzorgd. En natuurlijk ontbraken de Cuba Libre en Mojito niet. De zoon van Isaura zorgde voor een mooi muzikaal moment. Al met al weer een goed georganiseerde middag waarvoor we Anet , Isaura en hun familie heel hartelijk danken.

 

Teken petitie voor:

vernietig geen bruikbare medicijnen, red levens!!

https://gebruikrestmedicatie.petities.nl


Momenteel verdwijnen jaarlijks tonnen goede medicatie in de verbrandingsoven, omdat her-uitgifte volgens Europese regels niet toegestaan.


Onderstaande petitie heeft geleid tot een motie in de Tweede Kamer, waarin wordt opgeroepen deze nodeloze vernietiging tegen te gaan. De motie is door een Kamermeerderheid aangenomen, maar de minister Ernst Kuipers heeft in zijn reactie laten weten deze motie niet uit te willen voeren.
Dit gaat kosten van het milieu, van solidariteit, van mensenlevens en onnoemelijk veel leed.
Wij praten over een hoeveelheid medicijnen die ons voorstellingsvermogen te boven gaat. Recente berekeningen komen tot het astronomische bedrag van 2 miljard euro, per jaar Alleen al in Nederland. Wij willen vanuit Nederland medestanders vinden.
Om de oproep van de petitie kracht bij te zetten, proberen we in korte tijd nog vele medestanders/ondertekenaars te vinden, liefst 100.000.
Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen


Petitionaris: Walter Schrader, huisarts


Organisatie: Stichting Remedi                                                                            CubaConga


Voor uitgebreide informatie over het leven in Cuba kunnen wij u verwijzen naar het digitale boek "CubaConga". Hierin wordt, op een leuke wijze, verteld hoe het echte leven in Cuba is. Het is een makkelijk te lezen boek en een aanrader voor iedereen die een bezoek aan Cuba wil brengen. Een echte aanrader!! Het boek is te bestellen via: https://www.cubareizen.com/cubaconga/


4e Container lossen in Cuba 5-12-2022


De container die in juli in Someren-Eind is opgehaald en zolang gestald is bij Rhenus op de Maasvlakte, is in november verscheept door Nirint Shipping BV naar de havenstad in Moa Cuba.
Afgelopen maandag 5 december is de container daar opgehaald door Carlos en Juan Manuel van de overheidsinstelling Educatie en naar Holguin gebracht. Het transport van de container wordt in Nederland en Cuba door Womy Equipments verzorgd.
De Cubaanse ambassadeur Anet Pino Rivero uit Den Haag heeft er mede voor gezorgd dat deze keer de container snel naar Cuba kon vertrekken.
De container werd geopend, leeg geladen en gecontroleerd door de overheid.
Carlos zorgde dat we via een live verbinding mee konden kijken en samen met Juan Manuel zijn er naast het werken veel foto’s gemaakt.
De goederen konden worden verdeeld naar verschillende overheidsinstanties zoals de weeshuizen, scholen, ACLIFIM (instantie voor motoriek gehandicapte mensen), ziekenhuis, journalisten en ICAP (Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos/Cubaans Instituut voor Vriendschap met de Volkeren ) in Holguin en bejaardenhuis in Banes.
Dit jaar waren er veel goederen voor het bejaardenhuis in Banes. Onze supervisor/manager Rodolfo is daar ook aanwezig om alles in goede banen te leiden. Hij heeft geregeld dat er een journalist aanwezig was om de donaties bekend te maken. Ook is daar Héctor aanwezig van de overheidsinstelling Mincex om te zien wat voor donaties gegeven worden. De directrice Marta was blij met de vele spullen o.a. het meubilair voor hun recreatiezaal.
In Holguin, voor het weeshuis van geestelijk gehandicapten kinderen, waren er deze keer heel wat goederen geregeld waaronder een voetbalspel, diverse educatieve spellen, zwembadje maar ook kleding en schoenen.
Hieronder de eerste foto’s van het uitladen van de container, verdelen van de spullen en brengen van de spullen naar de desbetreffende plekken.
We willen Nirint BV, Womy, Rhenus en Anet bedanken voor al hun hulp en verder aan iedereen die gedoneerd heeft en geholpen heeft met deze container voor in Cuba. De diverse instellingen en hun bewoners zijn weer heel blij met alle spullen!!                                                                          2e container gelost


Na 2 maanden op de kade gestaan te hebben in Moa, is woensdag 9 februari 2022 de container dan eindelijk gelost. Het een en ander heeft zo lang geduurd omdat er na aankomst in Moa toch weer nieuwe regelgeving was voor het doneren van humanitaire goederen. De goederen hebben inmiddels hun bestemming gevonden maar Carlos en Rodolfo hebben veel (organisatorisch) werk moeten verzetten om dit zo ver te krijgen. Dankzij Nirint en Womy in Cuba, is het transport weer snel en goed geregeld. Aan iedereen die hoe dan ook een bijdrage heeft geleverd bij het doneren van goederen of diensten willen de ontvangers een groot woord van dank zeggen. Komende weken zullen we nog diverse foto's en filmpjes toegestuurd krijgen houd daarvoor de website in de gaten. De foto's kunnen bekeken worden op de FOTO-Pagina.


De badkamers  zijn klaar. Ze zijn ontzettend blij met dit resultaat. Ze bedanken, degenen die dit hebben bekostigd, heel hartelijk!!


Badkamer bij Tata


Badkamer Gero


We zijn als stichting Cuba Adelante uitgenodigd op Cuban Cultural Ventures Amigos Club Event, 15 juli 2019, in het Neptunus Familiestadion te Rotterdam. Een event dat Cuban Cultural Ventures (CCV) organiseert werd in samenwerking met Nirint Shipping Rotterdam.


Er waren een paar andere Nederlandse stichtingen voor Cuba, de Cubaanse ambassade en mensen uit het bedrijfsleven uitgenodigd. Na ontvangst werd het event geopend met een welkomstwoord voor iedereen door Nirint en CCV. Daaropvolgend de uitleg van de projecten die door CVV waren gedaan dit jaar. Ook werd er een optreden verzorgd door 2 Cubaanse dansers van Otro Lado uit Cuba. Daarna konden we de honkbalwedstrijd Taiwan – Curaçao gaan bekijken en samen in gesprek gaan. Dit was heel interessant en gezellig.Eerste container geladen voor Cuba


Afgelopen vrijdag 5 juni 2020 was het zo ver dat we konden beginnen met het laden van de vrachtwagen met donaties voor Cuba.


Deze vrachtwagen met oplegger was ter beschikking gesteld door A. Kanters Internationaal Transport uit Someren. Hun chauffeur Ruud Janssen was bereid om de donaties naar Rotterdam te rijden en hulp te bieden met laden en lossen. Ook onze kinderen Bart en Ellen waren bereid om ons het laden en lossen te vergemakkelijken.


De tafels en stoelen hadden we ’s middags al uit de opslag gehaald en klaar gezet zodat het laden van de oplegger sneller zou gaan.


Thuis hadden we al zo veel mogelijk op pallets geplaatst en geseald zodat hier het laden ook vlotjes zou verlopen. Hierop staan diverse goederen: van gereedschap tot medische goederen, rolstoelen en rollators tot kruiwagens en kleding. Al deze goederen zijn bestemd voor een ziekenhuis, een school, een laboratorium, een lichamelijk gehandicapten centrum en weeshuizen in Holguin en voor een bejaardenhuis in Banes. Ook voor een school in Moa hebben we veel tafels en stoelen. Na twee en een half uur sjouwen hadden we de oplegger vol en was klaar om zaterdag het geheel naar Rotterdam te vervoeren.


NIRINT Shipping, een rederij uit Barendrecht, heeft voor ons een 40 voet container  ter beschikking gesteld (zij willen dit enkele keren per jaar doen) alsook het vervoer naar Cuba. De container zal tijdelijk opgeslagen worden in de loods van Rhenus Logistics op de Maasvlakte in Rotterdam. 


We hopen dat we volgend jaar (of misschien al eerder) weer een container goederen kunnen sturen. Inmiddels hebben we de eerste donaties goederen al weer binnen.


Wij danken iedereen die ons de afgelopen tijd hoe dan ook heeft gesteund met hulp, opslag, goederen of financiële middelen heel hartelijk. Zonder hen kunnen wij de noodzakelijke hulp aan Cuba niet verwezenlijken.


Verbouwing kantoor is klaar


De verbouwing in het weershuis van geestelijk gehandicapten kinderen is nodig omdat het kantoor van de directrice, waar ook educatie wordt gegeven, veel te klein is. Dankzij een gift van de "Goede Doelenwinkel" Nederweert kunnen we deze verbouwing realiseren. Wij bedanken hen dan ook heel hartelijk, ook namens het weeshuis.


In mei 2019 zijn de laatste werkzaamheden afgerond. Directrice Cary, het team en de kinderen zijn ontzettend blij met deze uitbreiding. Ze danken dan ook de "Goede Doelen Winkel" te Nederweert heel hartelijk dat zij deze noodzakelijke verbouwing mogelijk hebben gemaakt.


Badkamer is klaar!


Bij de familie Elsa is de badkamer met toilet klaar. Zij hadden geen wasgelegenheid of wc. Het is een ruimte geworden van 3 x 2 mtr. met een wastafel, douche en wc. Hiervoor moest een waterleiding vanaf de straat worden aangelegd, een watertank in de grond als voorraad, een pomp en een watertank op het dak. Ook moest er een zinkput worden gegraven.


Dubbelklik op de foto voor een diavoorstelling


Iedereen die heeft bijgedragen, héél hartelijk bedankt!!!!!


De verbouwing in weeshuis Maceo is klaar!


Er is een ziekenkamer en wasruimte aangebouwd zodat de verpleegster een betere ruimte heeft voor haar medische middelen en administratie. Op vrouwendag, 8 maart 2018, was de opening en ook gevierd door allemaal.