Wilt u  doneren voor  Stichting "Cuba Adelante"  
stort dan een bedrag op rekening 
NL58 TRIO 0320338681

Zie het verslag en foto's van onze laatste reis in oktober op de pagina  CUBA 2023 
 Voor verslag en foto's van de muziekmiddag, 

klik op MUZIEKACTIVITEITEN

 

Medisch pakket Apotheek Nederweert
Vrijdag 28 juli hebben we een heel mooi pakket opgehaald bij “Apotheek Nederweert”. We hebben Jack gevraagd om een pakket samen te stellen waaronder paracetamol, crèmes en diverse soorten spuiten met naalden. Aangezien we al vaker bij Jack deze vraag neergelegd hebben wist hij precies wat we deze keer nodig hadden. Het resultaat mag er dan ook zijn.
Deze medische goederen waren ook specifiek vanuit Cuba gevraagd. We weten dat dit maar een druppel op de gloeiende plaat maar de instanties welke wij helpen kunnen zo toch weer een tijdje vooruit. Wij nemen deze goederen mee als “humanitaire goederen” in het vliegtuig als we weer naar Cuba afreizen, we weten dan ook zeker dat ze bij de juiste instanties aankomen.
Het wrange blijft dat dergelijke middelen in Cuba niet of heel moeilijk te verkrijgen zijn, dus op = op.
Noch steeds heeft de Blokkade door Amerika hier een grote invloed op waardoor de bevolking hier erg onder te lijden heeft.
Jack we willen je, zeker ook namens de Cubaanse instanties heel hartelijk bedanken voor jou medewerking.
5e container in Cuba

Inmiddels is de 5e container met goederen aangekomen in Moa, een havenstadje in het oosten van Cuba. Er waren vele voorbereidingen getroffen om het lossen in goede banen te leiden. 
Wij hadden, met regelmatig hulp van anderen, veel werk gehad om deze container te vullen. In Cuba moest alles volgens de stuklijst verdeeld worden naar de diverse steden maar ook daar weer naar de diverse instanties zoals weeshuizen, scholen, bejaardenhuis, ziekenhuis en andere overheidsinstanties. Dit was voor de organisatie in Cuba een heel karwei. Er waren diverse betrouwbare mensen ingeschakeld om dit te bewerkstellen. Rodolfo, de manager/coördinator  voor de stichting in Cuba, heeft samen met Juan Manuel, medewerker ministerie van onderwijs in Holguin, gezorgd dat alles volgens de stuklijst op de goede plekken terecht kwam. Met behulp van enkele mensen, welke al jaren bij de stichting bekend zijn, heeft het toch nog een week geduurd voordat alles zijn weg gevonden had. Het waren lange werkdagen voor hen.
Dit jaar reizen wijzelf, na een periode van 4 jaar, weer af naar Cuba om te gaan kijken en te horen hoe blij de ontvangers zijn met de goederen. We weten nog niet , economisch gezien, wat we aan zullen treffen in Cuba. Momenteel gaat het steeds slechter, dit houdt niet op, er is te kort aan drinkwater, brandstof waardoor ook stroomuitval ( wat valt hier allemaal mee samen??), medicijnen, mensen zoeken naar eten op vuilnisbelten. De situatie is uitermate slecht.
In overleg met mevrouw Anet Pino Rivera, de Cubaanse ambassadrice in Nederland, gaat stichting Cuba Adelante zich meer richten op medische goederen in breed begrip, denk hierbij aan medische hulpmiddelen zoals rollators, rolstoelen, e.d., incontinentie materialen in ongeopende originele verpakking, hygiënisch matrassen en, beperkt, ziekenhuis bedden.
Ook school- en kantoorartikelen zijn van harte welkom. Een voorbeeld; dit jaar kregen de beste  leraren op een school voor hun prestatie een beloning van 5 schriften, 50 vellen schrijfpapier en enkele pennen welke in grote hoeveelheden door de stichting aangekocht waren.
Wanneer u dergelijke goederen wilt doneren, graag eerst in overleg.

Wederom danken wij, zeer zeker ook namens de Cubaanse
bevolking, alle donateurs en vrijwilligers die het werk van de stichting mogelijk maken.

Muziekinstrumenten

Voor een School in Holguin zijn we op zoek naar allerlei muziek instrumenten. Op deze school zijn kinderen met een verstandelijke beperking, de directeur Norge zou heel graag voor zijn leerlingen een muziekgroepje oprichten. Wie kan ons aan gratis muziekinstrumenten helpen? Alles is welkom als het maar goed bruikbaar is!

Teken petitie voor: vernietig geen bruikbare medicijnen, red levens!! 

zie voor meer info op pagina INFO 

BLOKKADE VERSLECHTERT NOG STEEDS SITUATIE IN CUBA

Zaterdag 27 mei hadden we een bijeenkomst bij Anet, de Cubaanse ambassadeur in ‘s Gravenhage. Deze bijeenkomst was georganiseerd door haar om meer stichtingen, organisaties, en belanghebbende bij elkaar te brengen voor een eventueel samenwerkingsverband. Er waren ruim 20 personen aanwezig met diverse achtergronden. Anet, met medewerking van Isaura, opende de bijeenkomst door alle aanwezigen voor te stellen met hun doelstellingen. Natuurlijk kwam ook weer de blokkade aan bod. Mede door deze blokkade van de Verenigde Staten verslechtert de situatie in Cuba steeds meer. Doordat er voor veel landen sancties staan op handel met Cuba komen er steeds minder producten het land binnen. Alles verouderd en er zijn geen onderdelen voor reparatie. Cuba heeft weinig eigen producten voor handel met buitenland. Het toerisme komt nog steeds niet op gang na Corona, dit is normaal een grote bron van inkomsten. Elektriciteit valt regelmatig uit door het verouderde systeem maar ook omdat er weinig brandstof voor handen is welke deze elektriciteit opwekt. Ook, door het brandstofgebrek, is het binnenlands transport een probleem. Inmiddels is het plan in werking gesteld om het restproduct van suikerriet als bio-energie te gaan gebruiken.

Toch ook mag een Cubaan trots zijn.

Cuba heeft 3 eigen vaccins tegen Corona ontwikkeld. Hiermee hebben ze veel levens kunnen sparen. Veel Cubanen zijn leergierig en hun medische kennis is dan ook zeer hoog. Vaak word er medisch personeel uitgezonden naar andere landen om te helpen bij een epidemie. Ook voor Corona zijn er velen uitgezonden.

Door de blokkade weten de Cubanen al 60 jaar te overleven met de middelen die ze hebben. Er heerst geen wegwerpmaatschappij, wij zouden er nog iets van kunnen leren!

Netwerk

Doordat we diverse mensen hebben kunnen spreken is ons netwerk weer uitgebreid. Dit gaat van berichtgeving tot medische hulp op grote schaal.

Afsluiting

Na de lezing, we hadden het al geroken, had Anet weer een heerlijke Cubaanse maaltijd verzorgd. En natuurlijk ontbraken de Cuba Libre en Mojito niet. De zoon van Isaura zorgde voor een mooi muzikaal moment. Al met al weer een goed georganiseerde middag waarvoor we Anet , Isaura en hun familie heel hartelijk danken. 

 

 

Mieke, Lourdes, Anet, Gerard
 
Donderdag 4 mei hebben we een bezoek gebracht aan Mevrouw Anet Pino Rivero, de Cubaanse ambassadrice in 's Gravenhage. We werden hartelijk ontvangen door Anet en haar man.  We hebben een goed gesprek gehad over haar bijdrage voor den stichting. Ze wil er alles aan doen om te zorgen dat de container, die we op 26 april naar Rotterdam hebben laten transporteren, zo snel mogelijk de benodigde vergunningen krijgt om verscheept te worden naar Moa. Ook wil de consul, Lourdes, voor ons een visum verzorgen zodat we makkelijk de diverse instanties en bedrijven kunnen bezoeken. We willen Anet en Lourdes heel hartelijk danken voor het fijne gesprek en de hulp die ze ons willen bieden. Dit zal ons als stichting zeker helpen met de activiteiten die wehttps://websitemaker.hostnet.nl/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg
  hier maar zeker ook in Cuba doen. Voor ons een heel goed gevoel.

 

Tevens zijn we donderdag 4 mei  naar het Haaglanden ziekenhuis in     's Gravenhagen geweest. Jose van de afdeling oogheelkunde had weer diverse leuke items voor de oogkliniek van het Lucia Hospital in Holguin. het is altijd weer een verrassing wat Jose bij elkaar heeft gespaard. We bedanken Jose weer hartelijk voor de bijdrage.

Afgelopen woensdag 26 april 2023

is alweer de 5e container opgehaald in Someren-Eind en staat nu geparkeerd bij Rhenus op de Maasvlakte in Rotterdam. We wachten nu op toestemming om de container te verschepen naar Cuba. Vanuit diverse instanties in Cuba krijgen we de volledige medewerking voor het snel verkrijgen van de toestemming maar omdat er door diverse instanties in Cuba de goedkeuring gegeven moet worden kan het nog enkele weken duren. Binnenkort hebben we een gesprek met mevrouw Anet Pino Rivero, de Cubaanse ambassadrice in ’s Gravenhage, zij biedt ook een helpende hand om de toestemming zo snel mogelijk te verkrijgen.
We nemen nu een maandje (broodnodige) rust alvorens we weer verder gaan met het vullen van de volgende container. Vanaf juni kan er dus hierover weer contact met ons opgenomen worden. Lopende zaken blijven natuurlijk doorgaan.
Vanuit Cuba krijgen we dan ook regelmatig positieve reacties en dat deze hulp zeer hard nodig is. Ook mevrouw Anet Pino Rivero laat ons weten hoe noodzakelijk deze hulp is. Dit stimuleert ook ons om deze hulp te blijven bieden.
Natuurlijk zijn wij ook blij dat de containers gratis ter beschikking gesteld worden en het transport over de weg en zee ook kosteloos gedaan wordt.
Momenteel wordt de situatie in Cuba steeds nijpender. Een tekort aan voedsel, brandstof (ook voor het opwekken van elektriciteit)  en alles wat je maar kunt bedenken speelt een dagelijkse hoofdrol in het bestaan van de Cubaan. Een grote rol hierbij speelt de nog altijd durende blokkade van de Verenigde Staten. Hierdoor is ook handel met Cuba door vele andere landen verboden.
Scholen en kantoren vragen om schrijfgerei en papier, computers/laptops zou helemaal een zegening zijn. Ziekenhuizen en bejaardenhuizen vragen om medicijnen en medische goederen.
Iedereen, die op er welke wijze dan ook  weer voor heeft gezorgd dat deze container gevuld werd met goed bruikbare goederen, danken wij namens de Cubaanse bevolking zeer hartelijk voor de donaties.


Wie heeft er nog goedwerkende desktop(s) en/of laptop(s) die mee kunnen naar Cuba. Er wordt expliciet naar gevraagd! Of wie weet  dat er bij een bedrijf de desktop(s) of laptop(s) vervangen worden.

 


Nationale dag Cuba

Vrijdag 10 februari waren we, als stichting, uitgenodigd door Sra. Anet Pino Rivero, de Cubaanse ambassadeur in ‘s Gravenhagen. Ze had deze dag georganiseerd om mensen/organisaties/bedrijven, welke een goede band hebben met Cuba, samen te brengen. Na de informatieve speech die Anet bracht was het een gezellige maar ook vooral informatieve avond met gesprekken die we gehad hebben met o.a Hennie Huigen van Nirint Shipping en Andy en Bobby van der Heijden van Womy Equipment.
De avond was heel goed verzorgd. De heerlijke Cubaanse hapjes, welke zij en haar familie zelf hadden gemaakt,  kwamen doorlopend voorbij. Ook de mojito en Cuba libre smaakten weer fantastisch. De muziek van een Cubaanse band maakte het geheel compleet en hadden we een sfeervolle Cubaanse avond, een heerlijk gevoel als je inmiddels 3 jaar niet in Cuba geweest bent. We willen Anet en haar familie heel hartelijk bedanken voor de uitnodiging en de spontane gesprekken van die avond. Ook haar zoon die nog fantastisch mee heeft gezongen met de band, dit was heel leuk om te zien en horen.

 

Stichting Cuba Adelante ontvangt telefoons van Replay-Speeltoestellen

Onlangs heeft Stichting Cuba Adelante een mooie partij telefoons mogen ontvangen van Replay Speeltoestellen uit Beringe. Directeur/eigenaar Edward van den Borne weet Stichting Cuba Adelante altijd weer te vinden wanneer zijn bedrijf weer wat spullen over heeft. Ook als hij tips van andere krijgt neemt hij contact op met de stichting. Mieke en Gerard Rutjens van Stichting Cuba Adelante bedanken Edward dan ook heel hartelijk voor zijn inzet.
Stichting Cuba Adelante is vaak op zoek naar medische goed bruikbare spullen. Dit gaat van rolstoelen/rollators tot incontinentiemateriaal en van katheters/stoma materiaal tot verbandmiddelen. Soms is er in de container nog plek voor een ziekenhuis bed. Ook zeer welkom zijn poetsmiddelen zoals allesreiniger, wasmiddelen en middelen voor persoonlijke verzorging. Hiernaar wordt vanuit Cuba expliciet gevraagd!
Inmiddels is de 5e container bijna vol en zal deze naar Rotterdam vertrekken, eind maart begin april. Tevens komt er dan weer een nieuwe container welke geplaatst wordt in Someren-Eind.

 

Op 21 en 22 januari 2023 was stichting Cuba Adelante aanwezig op de Noordlimburgse vakantiebeurs in Hamont (Belgie). We promoten Cuba  als vakantieland en geven informatie over de stichting.

Klik op de poster voor meer informatie.
Meer informatie op de INFO en FOTO pagina

 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info